Alle categorieŽn


Paginas

Roken vergroot de kans op Alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is een kwaadaardig gezwel in de pancreas. De pancreas is een langwerpige klier. Deze ligt boven in de buikholte en speelt een prominente functie bij het verteren van voedsel. Er zijn verschillende typen alvleesklierkanker. Het soort weefsel waaruit dit gezwel tot stand komt is bepalend voor de soort alvleesklierkanker. Wanneer de arts de diagnose alvleesklierkanker vaststelt is dit voor de patient vaak een grote schok. In veel gevallen hebben deze mensen ook veel morele steun nodig.

Veelvoorkomend
Adenocarcinoom is het meest voorkomende type alvleesklierkanker. Het is een uit klierweefsel gevormd gezwel. Het gezwel ontstaat doorgaans in de kop van de pancreas. Dit wordt als pancreaskopcarcinoom genoemd. Indien het gezwel groter wordt kan deze door de wand van de pancreas breken. 

Waar zit de tumor?
Er kan later doorgroei geschieden. Ook kunnen er tumoren opkomen in of rondom de kop van de pancreas. In afvoer van de galgang kan zich dan een tumor ontwikkelen. Men betiteld dit de tumor van de papil van Vater. Een tumor kan tevens opkomen vanuit het beneden gelegen gedeelte van de grote galblaas afvoer. Dit wordt dan galwegtumor genoemd. Een tumor vanuit de 12-vingerige darm heeft dunne darmtumor als naam. Indien niet kan worden duidelijk gemaakt uit welk weefsel het gezwel in of rondom de kop van de pancreas is tot stand gekomen spreekt men van een periampullaire tumor.

Tot slot
Wat de reden is voor het opkomen van alvleesklierkanker is niet duidelijk. Wel is bekend dat dit type kanker vaker voorkomt bij patiënten die roken. Ook wordt de dreiging om alvleesklierkanker te krijgen verhoogd bij een chronische ontsteking van de pancreas. Bij alvleesklierkanker beginnen lichamelijke problemen pas wanneer het gezwel al voor lange tijd actief. Verminderde eetlust, pijn in de rug, gewichtsverlies en een verstoord ontlastingspatroon zijn lichamelijke problemen die frequent optreden.
Een tumor in of rond de kop van de pancreas kan de grote galbuis afsluiten. Het resultaat is een ophoping van gal in de galwegen, de lever en de galblaas. Ontlasting kleurt licht, uitputting en lusteloosheid opkomen en eten kan dan niet meer verteerd worden. Operatief behandelen is een optie maar ook bestraling of door het plaatsen van een buisje kan alvleesklierkanker verwijderd worden.
Over de auteur

Geoffrey Niehaus

De informatie omtrent alvleesklierkanker is gevonden op http://www.alvleesklierkanker.eu/ en heeft de auteursrechten in het bezit van de geschreven tekst.


Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMeest bekeken - Alle categorieŽn