Alle categorieŽn


Paginas

OCD vriendenkring

De dwangneurose is een zeldzame aandoening. Ongeveer 2% van de bevolking heeft ermee te kampen. Mensen met dwangneurose kunnen ook last hebben van andere angstklachten. Te denken valt aan de sociale fobie of gegeneraliseerde angstklachten. De dwangneurose komt ook veel voor bij mensen met autistische klachten. Met name bij mensen die het syndroom van Gilles De La Tourette hebben. Dwang komt in verschillende categorieën. Enerzijds heb je smetvrees, anderzijds verzameldwang en intrusies. Alle symptomen zijn gebaseerd op angst.

Smetvrees zal de bekendste vorm van de dwangneurose zijn. Bij smetvrees is er de angst om besmet te raken of juist om anderen te besmetten. De patiënten wassen zichzelf en hun bezittingen vaak en grondig. Dit om besmetting te voorkomen.

Verzameldwang is een andere vorm van de dwangneurose. Natuurlijk kan iedereen wel een verzameling hebben. Men kan modeltreinen sparen of modelpoppetjes van stripfiguren. Maar de mensen met verzameldwang verzamelen om een hele andere reden: ze durven dingen niet weg te gooien uit angst dat er iets belangrijks of waardevols wordt weggegooid.

Mensen met controle dwang zullen veel en langdurig controleren. Men kan bang zijn om brand te veroorzaken en daarom alle elektrische apparaten uitzetten voordat men het huis verlaat. Soms trekt men ook alle stekkers uit de stopcontacten bij het verlaten van de woning. De achterliggende angst is hier de angst om brand te veroorzaken.

Bijna iedereen met dwangneurose heeft ook de dwang om te tellen. In de regel gaan veel dwangrituelen zoals controleren gepaard met tellen. Daarnaast kan men bijvoorbeeld steeds dwangmatig het aantal schilderijen in de kamer tellen. De patiënt kan zich schamen voor dit ritueel.

In het artikel smetvrees kunt u meer over OCD en smetvrees lezen. Een goede bron voor informatie over smetvrees. En u leert meer over de aandoening.

Wat bij dwangneurose ook veel voorkomt zijn intrusies. Dit zijn gedachten die godslasterlijk, seksueel getint of agressief zijn. Intrusies dringen zich op zonder de patiënt dit wil. Bijvoorbeeld het in gedachten beledigen van god of het denken aan het verwonden van een dierbare. Meestal zal de intrusie ervoor zorgen dat de patiënt vermijdingsgedrag gaat vertonen. Men gaat de dierbare niet meer zien uit angst hem of haar iets aan te doen of men legt alle scherpe voorwerpen buiten het zicht.

Moet je dwangneurose laten behandelen? Ja, eigenlijk altijd. Angststoornissen worden behandeld bij het psychomedisch centrum. Deze kan u behandelen met een methode genaamd “exposure en responspreventie”. U leert bij deze behandeling de dwanghandelingen stapsgewijs af.

Iemand met verzameldwang moet spullen leren weggooien. Ook wanneer ze ooit nog een keer nodig kunnen zijn. Of men mag de handen niet wassen na iemand een hand gegeven te hebben.

Bij de behandeling ervaart de patiënt dat de dwanghandelingen helemaal niet nodig zijn. Er wordt niet meteen ingebroken wanneer u maar één keer controleert of de deur goed op slot is. De kans dat u besmet raakt door een ander een hand te geven is zeer klein.

Wie denkt dat men in 1x alle dwanghandelingen moet nalaten heeft het mis. Bij de behandeling wordt er stapsgewijs gewerkt. Als eerst de minst angstwekkende situaties. Langzaamaan gaat men zo verder totdat de patiënt ook de meest lastig na te laten dwanghandelingen niet meer uitvoert.
Over de auteur

Hugo Rooney

Behandeling OCD


Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMeest bekeken - Alle categorieŽn