Alle categorieŽn


Paginas

Stakingen in de kleinmetaal leveren nieuw cao op


Na een aantal maanden met diverse stakingen is er voor het kleinmetaal een nieuwe CAO op komst. De vakbonden van de metaal sector (FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie) zijn het eindelijk na maandenlang overleg eens geworden met de werkgeversorganisatie FWT. In de nieuwe cao staat onder meer beschreven dat de werknemers (die onder andere metaal spuitgieten) er eenmalig 0,65% bij krijgen en tot mei 2017 nog eens ruim 4 procent. 


Actiebereidheid 


Volgens de onderhandelaar van de FNV Metaal Jacqie van Stigt is de nieuwe cao vooral te danken aan de actiebereidheid van de werknemers. Door de vele stakingen hebben ze de werkgeversverenigingen op hun knieën gedwongen voor dit principeakkoord, aldus Stigt. 


Wat is er nieuw?


Een van de discussiepunten in de nieuwe cao was de verdeling van uren. Zo eisten de werknemers dat zij meer zeggenschap kregen over de indeling van hun uren om werk en privé in balans te houden. Dit zeggenschap hebben zij nu gekregen zodat ze vaker een vierdaagse werkweek kunnen plannen zonder hun voltijd dienstverband in gevaar te brengen. Tevens krijgt iedere werknemer er vanaf 2017 een vakantiedag per jaar bij. Het aantal hersteldagen dat de werknemers krijgen blijft gelijk, maar ze kunnen volgens de nieuwe cao zelf bepalen wanneer ze deze dagen inzetten. 


Modern 


Volgens de onderhandelaar namens CNV Vakmensen Marco Hietkamp zal de nieuwe cao leidden tot meer persoonlijke ontwikkeling van de werknemers en tevens meer zeggenschap hun kant op brengen. ‘Dat zijn de factoren die horen bij een moderne cao’, volgens meneer Hietkamp. 
Ook de jeugd is in de nieuwe cao beter af in de kleinmetaal. De jeugdlonen stijgen namelijk met wel 7 procent. In het kleinmetaal werken een hoop jongeren, wat de branche gelijk een stuk aantrekkelijker maakt voor jonge professionals. 

Grootmetaal 

Volgens van Stigt is de nieuwe cao voor de kleinmetaal een duwtje in de rug voor de werknemers in de grootmetaal, die nog altijd wachten totdat hun eisen worden ingewilligd. De vakbonden hebben dan ook aangekondigd dat de stakingen in de grootmetaal door zullen gaan totdat ook hier een nieuw cao op tafel ligt waar de werknemers blij mee kunnen zijn. 
Over de auteur

Histers

Alcochem Steel verwerkt staal d.m.v. spuitgieten en stansen voor onder andere de automotive branche. 


Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMeest bekeken - Alle categorieŽn