Alle categorieŽn


Paginas

Alimentatie na een scheiding: hoe zit het?

Zit u in een scheiding en gaat het contact tussen u en uw ex-partner stroef? Schakel dan een echtscheidingsadvocaat in om toch de nodig afspraken te maken. Zij zijn gespecialiseerd en zullen de alimentatie voor u afhandelen. 


Na een scheiding blijft u verplicht om elkaar financieel bij te staan. Deze onderhoudsverplichting is wettelijk vastgesteld en geldt niet alleen voor kinderalimentatie, maar ook voor partneralimentatie. Als een van partners niet voldoende inkomen heeft dan dient de ander alimentatie te betalen tenzij er in de huwelijkse voorwaarden of in de partnerschapsvoorwaarden andere afspraken over zijn gemaakt.
Daarnaast is er de mogelijkheid om de verplichting van de alimentatie af te kopen. U kunt ervoor kiezen om af te zien van partneralimentatie. Een  waardoor u niet langer gebonden en afhankelijk bent van uw ex.
Het is niet wettelijk verplicht om een bedrag af te spreken, de hoogte van het bedrag hang af van de behoefte. Echtscheidingsadvocaten gaan voor u na of partneralimentatie nodig is en wat de hoogte ervan zou zijn. Door de Minister van Justitie wordt jaarlijks een percentage vastgesteld voor de verhoging van de alimentatie.

Er zijn een aantal factoren die de hoogte van de partneralimentatie beïnvloeden. De volgende twee zijn de belangrijkste. De alimentatiebetaler mag niet meer partneralimentatie betalen dan hij of zij zich kan veroorloven. Wat iemand zich kan veroorloven wordt vastgesteld aan de hand van de Tremanormen. Deze normen zijn niet wettelijk vastgesteld, maar worden over het algemeen wel gebruikt om de draagkracht te berekenen. Deze normen zijn te vinden in een juridisch tijdschrift. De andere factor die meeweegt in de vaststelling van de hoogte van de alimentatie is het idee dat de levenstandaard van de betalende partner er niet op achteruit gaat. Echtscheidingsmakelaren hebben ruime ervaring met de berekening van partneralimentatie en kunnen u helpen met het vaststellen van het juiste bedrag.

In de regio Haarlem zijn de advocaten van www.haarlem-scheiding.nl u graag bij.  
Over de auteur

Anke Holst

Als je gaat scheiden, hoef jij je niet meer aan de regels die de wet aan het huwelijk stelt te houden. Er is alleen één uitzondering: de onderhoudsplicht. Ook al ben je gescheiden, je blijft verplicht om financieel voor elkaar en voor je kinderen te zorgen. Dat houdt in dat je alimentatie moet betalen. De alimentatieplicht geldt zowel voor stellen die getrouwd waren als voor stellen die een geregistreerd partnerschap hadden.

Alimentatieplicht voor de kinderen

Voor het levensonderhoud van de kinderen moet genoeg geld zijn. Daarom betaalt de niet-verzorgende ouder kinderalimentatie aan de ouder die de kinderen verzorgt. De kinderalimentatie is bedoeld als een bijdrage in de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen. Totdat de kinderen 21 jaar worden, is de niet-verzorgende ouder verplicht alimentatie te betalen.

Alimentatieplicht voor de ex-partner

Het is natuurlijk vervelend als je niet genoeg inkomsten hebt. Zeker als je net een emotionele scheiding achter de rug hebt, wil je je niet druk maken over de vraag of je wel kunt rondkomen. Heeft je ex-partner een hoger inkomen dan jij en woon je nog niet opnieuw samen, dan kom je wellicht in aanmerking voor partneralimentatie. De alimentatieplicht tussen ex-partners noem je‘partneralimentatie’.

Kinderalimentatie heeft voorrang op partneralimentatie. Dat is vastgelegd in de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding.
LET OP:

Partneralimentatie uitsluiten

Het is mogelijk om partneralimentatie uit te sluiten wanneer je in overeenstemming bij een advocaat/mediator gaat scheiden. Omschrijf dit duidelijk in het echtscheidingsconvenant. Het is belangrijk je af te vragen waarom je partneralimentatie uitsluit en of dit ook geldt voor de toekomst. Neem een "niet-wijzigingsbeding" op in het convenant als je wilt dat deze afspraak achteraf niet gewijzigd kan worden. Deze onderlinge afspraak heeft geen invloed op het verhaalsrecht van de WWB. Zodra je in de "bijstand" komt zal de bijstandverstrekker altijd kijken of ze een deel van de kosten kunnen verhalen op de ex-partner.

Alimentatie en belastingen

Denk eraan dat partneralimentatie wordt gezien als inkomen. Dit houdt in dat je hier belasting over moet betalen en dat de betalende partij een gedeelte terug kan vragen van de belasting. Je kan dit ook in je voordeel gebruiken. Mocht je bijvoorbeeld door een laag inkomen niet in aanmerking komen voor een hypotheek, dan kun je door middel van partneralimentatie je inkomen verhogen. Kinderalimentatie valt buiten de belasting.


Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMeest bekeken - Alle categorieŽn