Alle categorieŽn


Paginas

Welke zorgkosten vallen het komende jaar in de basisverzekering?

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat het niet alleen tijd is voor kerstbomen en gezelligheid, maar ook tijd is voor het kiezen van een nieuwe zorgverzekering. Risico’s inschatten is altijd lastig, dus bij het kiezen van je nieuwe zorgverzekering kun je maar beter goed op de hoogte zijn van het eigen risico en de eigen bijdrage. Het eigen risico stijgt overigens in 2016 mede door het invoeren van het Omaha classificatiesysteem.


Eigen bijdrage en eigen risico


Voordat je kiest moet je weten dat er een verschil is tussen het eigen risico en de eigen bijdrage. De eigen bijdrage komt vaak pas om de hoek kijken bij de aanschaf van een bril, gehoortoestel of andere hulpmiddelen. Je eigen risico is echter vooraf al vastgesteld: minimaal 385 euro in 2016. Dat is tien euro meer dan vorig jaar. Je eigen risico kun je vrijwillig verhogen naar een maximaal bedrag van 885 euro. Dat noemen we het vrijwillig eigen risico. Het eigen risico hoef je uiteraard niet te betalen als je het hele jaar geen aanspraak maakt op je verzekering. 


Kosten die in de basisverzekering vallen


Er zijn altijd standaard dingen meeverzekerd in je basisverzekering waarover je geen eigen risico hoeft te betalen. Dat zijn bijvoorbeeld de kosten voor zorg uit een aanvullende verzekering of je tandartsenverzekering. Er zijn echter ook standaard zorgkosten meeverzekerd in de basisverzekering zoals kraamzorg, een bezoek aan de huisarts, bevolkingsonderzoeken, wijkverpleging en hulpmiddelen die je in bruikleen neemt van de thuiszorg. Denk hierbij aan rollators en krukken.


Kosten die niet in de basisverzekering vallen  


Naast de kosten die wel standaard zijn meeverzekerd in de basisverzekering zijn er ook kosten die buiten het eigen risico vallen en dus altijd afgaan van het eigen risico. Dat zijn bijvoorbeeld de kosten voor ambulancevervoer, bloedprikken, opname in het ziekenhuis en het verblijf hierin, spoedeisende hulp en het afnemen van medicijnen. Denk eraan dat je voor operaties ook altijd aanspraak moet maken op het eigen risico. 
Over de auteur

Histers

E-learning made easy verzorgt e-learning cursussen voor de zorg. 


Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMeest bekeken - Alle categorieŽn