Alle categorieŽn


Paginas

Wat is een verbetertraject en hoe gaat het in zijn werk?

Wat is een verbetertraject en hoe gaat het in zijn werk?

Voordat een werkgever een ontslagprocedure kan starten wegens disfunctioneren, moet er eerst samen met u gekeken worden hoe dit ontslag voorkomen kan worden. De werkgever zal tijdens de ontslagprocedure, mocht deze er uiteindelijk toch komen, moeten aantonen wat er is gedaan om uw functioneren te verbeteren. Deze periode, waarin u een kans krijgt uw functioneren of werkhouding te verbeteren, wordt ook wel een verbetertraject genoemd.

Er zijn geen duidelijk regels over de invulling van een verbetertraject. De ene werkgever begeleid en coacht de werknemer in deze periode intensief. De andere werkgever heeft verschillende voortgangsgesprekken met de werknemer. En weer een andere werkgeven kiest ervoor om de werkgever extra scholing aan te bieden of de functie aan te passen. Het kan ook voorkomen dat een werkgever niet meer zal doen dan een tussentijdsgesprek, waarin wordt vermeld dat de werknemer nog niet naar wens functioneert. Een rechter of het UWV werkbedrijf neemt met deze invulling natuurlijk geen genoegen in het kader tot de ontslagprocedure

Er bestaan evenmin duidelijke regels over de lengte van een verbetertraject. Een rechter of het UWV werkbedrijf zal strengere eisen stellen naarmate de werknemer al langer bij het bedrijf werkt. Is een werknemer al tientallen jaren werkzaam bij het bedrijf, dan is een verbetertraject van een aantal maanden niet opmerkelijk. Voor een werknemer die pas enkele jaren werkzaam is bij het bedrijf, is het acceptabel om een verbetertraject van slechts enkele weken te hebben.

Het is mogelijk dat een werkgever niet openstaat voor een verbetertraject. De ontslagaanvraag wegens disfunctioneren zal dan hoogstwaarschijnlijk worden afgewezen. Ook kan een werkgever een verbetertraject opstarten, met de intentie de werknemer alsnog te ontslaan hierna. Wees daarom kritisch op de manier hoe het verbetertraject wordt ingericht. Vragen die u uzelf kunt stellen zijn bijvoorbeeld ‘’wordt het traject goed ingericht?’’, ‘’biedt het u een eerlijke kans om uzelf te bewijzen?’’ en ‘’lijken de intenties juist van uw werkgever?’’. Het is natuurlijk ook mogelijk dat uzelf niet open staat voor een verbetertraject, omdat u vindt dat u goed functioneert. Toch kan het in sommige gevallen beter zijn om, al dan niet onder protest, het verbetertraject toch te volgen.

Voor alle bovenstaande problemen kunt u advies inwinnen bij een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht in Delft. Het is altijd goed u eerst goed te laten adviseren, alvorens u een beslissing maakt die misschien in uw nadeel kan werken. 
Over de auteur

Wendy de Veer

Voor alle bovenstaande problemen kunt u advies inwinnen bij een advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht inDelft. Het is altijd goed u eerst goed te laten adviseren, alvorens u een beslissing maakt die misschien in uw nadeel kan werken. 


Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMeest bekeken - Alle categorieŽn