Alle categorieŽn


Paginas

Wat is de NEN 1010

De NEN 1010 is een publicatie waarin de norm voor alle elektra in en rond het huis in wordt gepubliceerd. Deze wordt ook wel de moedernorm genoemd, omdat het de norm is voor alle elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen.  Eens in de zoveel tijd wordt er een nieuwe gepubliceerd en daarin worden dan alle veranderingen meegenomen. In de laatste versie worden ook smart grids, pv-systemen en e-health behandeld.

Waar dient de NEN 1010 voor

De NEN 1010 is een reeks afspraken, geen wetten, over elektrische installaties in Nederland. Elk land heeft zijn eigen afspraken, in België heet dit bijvoorbeeld het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Dankzij deze afspraken, weet elke monteur hoe hij de elektra moet afstellen. Daarnaast geven ze ook aan wat de minimum veiligheidseisen zijn. De NEN 1010 bestaat al sinds 1940.

Een andere norm (NEN) is de NEN 3140. Dit is de NEN voor bedrijven. Dit gaat over machines, gereedschappen en installaties. De laatste NEN 3140 stamt uit 2011 en heeft weinig nieuwe inhoud. Werken onder spanning blijft verboden en er moet een toezichthouder aanwezig zijn. Dit varieert van de NEN 1010, waar ook alleen gewerkt mag worden.

De NEN zijn dus veiligheidsnormen voor elektrische laagspanningsinstallaties. Onze elektricien in Leuven is hier in gespecialiseerd. Dankzij jarenlange ervaring kunnen wij hier u uitgebreid over informeren!
Over de auteur

Wendy de Veer

De NEN 1010 is een veiligheidsnorm. Wij kunnen hier uitgebreid over informeren!


Comments


No comments yet! Be the first:

Your Response