Alle categorieŽn


Paginas

Krachttraining: voordelen en tips

Krachttraining is niet alleen voor mannen. Steeds meer vrouwen zien de voordelen van krachttraining. Bij krachttraining wordt gebruik gemaakt van oefeningen met weerstand. Om de weerstand te bewegen moeten de spieren zich samenspannen. Er is een contractie van de spieren nodig. Dit kan op verschillende manieren en er zijn uiteenlopende wijzen om de weerstand te hanteren. Barbells,  medicijnballen maar ook toestellen zijn voorbeelden van hulpmiddelen die gebruikt worden om weerstand te creëren. Het lichaamsgewicht kan ook gebruikt worden als weerstand. Er zijn veel verschillende manieren om krachttraining te doen.

Voordelen van krachttraining
Het lichaam wordt sterker door krachttraining. Spiergroei en krachttoename zijn de belangrijkste pluspunten van krachttraining. De spiermassa wordt er groter door en de bloedcirculatie wordt erdoor verbeterd wat veel positieve invloeden heeft op het lichaam. Andere pluspunten zijn een betere lichaamsbouw, houding, postuur en het versnelt het metabolisme. De spieren verbruiken door de training meer energie waardoor er ook na de training meer calorieën verbruikt worden. Dit wordt het after-burn effect genoemd.

Oefeningen, sets en herhalingen
Krachttraining wordt gedaan met uiteenlopende oefeningen. Er zijn duizenden oefeningen te doen om de kracht te vergroten. Een oefening wordt gedaan in een aantal sets. Een krachttraining set bestaat uit een reeks herhalingen of reps. Het is afhankelijk het doel hoeveel herhalingen/reps per set gedaan worden. Voor bodybuilding zijn dit vaak 8 tot 12 herhalingen per set. Voor iemand die puur voor kracht traint ligt dit meestal tussen 1 en 5 herhalingen. Meer dan 12 herhalingen wordt meer het uithoudingsvermogen van de spieren getraind. Er is dan minder spiergroei door het hoge aantal herhalingen. Over het algemeen trainen de meeste sporters met herhalingen tussen de 5 en 10 per set. Tussen de sets wordt normaal gesproken één tot drie minuten rust genomen. Deze rust is nodig om het lichaam te laten herstellen van de sets.
Over de auteur

Team Twee

Dit is een artikel van Team Twee.

Dit is een artikel van Team Twee.

Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMeest bekeken - Alle categorieŽn