Alle categorieŽn


Paginas

Leven met een dwangstoornis

Wist u dat ongeveer twee van de bevolking aan dwangklachten lijdt, waaronder smetvrees? Mensen met smetvrees hebben de angst om besmet te raken of juist anderen te besmetten. Men duidt smetvrees regelmatig aan met wasdrang. Wanneer iemand smetvrees heeft zal diegene zichzelf vaak en grondig wassen.

De ene patient zal bang zijn om besmet te raken. Angst om een ander te besmetten komt ook voor. Iets wat de patient probeert te voorkomen door zichzelf en zijn en haar spullen vaak en grondig te wassen. Vanzelfsprekend is de angst overdreven. Maar voor de patient zijn de dwanghandelingen van levensbelang. De angst zal zorgen voor allerlei gedragingen die "anders" zijn. Iemand met smetvrees kan geloven dat hij of zij doodgaat door andermans bestek te gebruiken. De kans dat dit gebeurt is volgens de patient zeer groot, terwijl deze in werkelijkheid juist klein is.

De therapie die voor smetvrees goed werkt is exposure en responspreventie. De situaties waar de patient zoveel angst voor heeft moeten daarbij worden ondergaan. Voorbeelden zijn: bestek van een ander gebruiken, na iemand een hand gegeven te hebben niet meer handen wassen, deurklinken weer normaal gebruiken. Zo leert de patient inzien dat de angst die hij of zijn altijd had, onrealistisch is.

Bij exposure en responspreventie worden de moeilijke situaties in een angsthierarchie opgenomen. Daarna is het tijd voor de volgende stap. De situatie waar de patient de minste moeite mee heeft ondergaat hij of zij als eerst. De meest moeilijke situatie wordt bewaard voor het eind. Bij deze methode ligt de focus op het nalaten van de dwanghandelingen.

Men kan de behandeling van smetvrees uitbreiden met medicatie. Uitbreiding met medicijnen is aan te raden wanneer er met exposure en responspreventie niet voldoende vooruitgang wordt geboekt. Het kan ook zijn dat de patient de voorkeur heeft voor medicatie.
Over de auteur

Informatie

Dit artikel is aan de hand van eigen kennis en inzicht geschreven


Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMeest bekeken - Alle categorieŽn