Alle categorieŽn


Paginas

Vijver aanleggen

Wilt u een vijver in uw tuin aanleggen? Dat kunt u in principe zelf doen. Begin met het maken van een ontwerp van de vijver. De beste tijd om een vijver aan te leggen is in februari of maart. Wanneer u in deze maanden een vijver aanlegt hebben de planten in de vijver nog een heel groeiseizoen om aan te slaan en sterk te worden. Als u tot de zomer wacht met de aanleg van uw vijver is de kans groot dat het water snel groen wordt door zweefalgen. Het is ook een optie om de vijver in het najaar aan te leggen, maar dan moet u wachten met het plaatsen van planten tot het voorjaar.

Bij het uitgraven van de vijver moet u ongeveer 10 cm. dieper graven, deze laag van 10 cm. wordt namelijk opgevuld met wit zand. Dit beschermd de vijverfolie tegen lekkage en omhoogkomend grondwater. Graaf eerst volledig het ondiepste plateau uit. Daarna begint u met het volgende plateau en zo gaat u door tot u het diepste plateau heeft uitgegraven. Zorg dat de randen van het plateau zo recht mogelijk zijn om te voorkomen dat de wanden inzakken. Daarnaast dient u de kuil ook te beschermen tegen neerslag.

Nu kunt u het witte zand storten en aandrukken. Eventueel kunt u tegen de zijkanten ook een beschermlaag van polytheen aanbrengen. Nu kunt u de vijverfolie leggen. Druk de folie zo goed mogelijk tegen de bodem en wanden en probeer plooien en vouwen weg te werken. Voor het afwerken van de vijverrand is het handig om bakstenen op de bodem te leggen om op te staan. U kunt nu de vijverrand afwerken en de vijver vullen met hard leidingwater.

Wilt u liever de vijver door een specialist laten maken en woont u in de regio Hoofddorp? Dan kunt u contact opnemen met de hoveniers van http://www.hoofddorp-hovenier.nl/.
Over de auteur

Anke Holst

0


Comments


No comments yet! Be the first:

Your Response