Alle categorieŽn


Paginas

Slopen? Nee!

Het gebeurt regelmatig dat bepaalde gebouwen om wat voor reden dan ook hun functie verliezen, zoals bijvoorbeeld watertorens en drukkerijen. Het aantal gedrukte kranten in Nederland neemt af en dat betekent dat er leegstaande gebouwen zijn. Die leegstaande gebouwen kunnen echter omgetoverd worden tot een gebouw met een heel andere functie. Vaak is hier wel een flinke verbouwing voor nodig en daar wordt meestal een aannemer voor ingeschakeld. Als aannemer hebben wij al verschillende herbestemmingsprojecten in de portefeuille. Omdat herbestemming een uitstekende wijze is om de huidige leegstand tegen te gaan, willen wij met dit artikel een ode brengen aan herbestemmingen door een aantal mooie projecten weer te geven.  

Dominicanenkerk, Maastricht
De Dominicanenkerk in Maastricht, heeft al tweehonderd jaar geen religieuze functie meer, maar heeft sinds 1804 verschillende andere functies gehad. Helaas is dit prachtige gebouw met name als opslagruimte gebruikt, terwijl het karakteristieken heeft die veel meer verdienen. Het is niet alleen een pareltje voor het oog, het is ook nog eens rijksmonument op een ontzettend prominente locatie in Maastricht. In 2005 zijn dan ook verschillende aannemers bezig geweest met de transformatie van de kerk in een nieuwe boekhandel. Selexyz is de gelukkig nieuwe gebruiker van het pand. De restauratie is zo minimaal mogelijk gebleven. De meest noemenswaardige veranderingen zijn isolatie –en verwarmingsverbeteringen, schoonmaak van fresco’s en kunststukken en het aanleggen van een koffiecafé.

Huis van Bewaring, Almelo
In de periode 2004-2010 is een voormalige gevangenis omgebouwd tot een Bed & Breakfast. Wij vonden dit een mooi project omdat het uniek  is dat je in een gevangenis kunt overnachten en op die manier (zonder juridische gevolgen) een nachtje in de cel kan ervaren. Het gebouw stond sinds 1997 leeg en heeft dus een zeer gewenste make-over gehad. Het B&B is zeer succesvol gebleken door het unieke concept en goede locatie, midden in het centrum van Almelo, op een steenworp afstand van het station. De inrichting is zeer sfeervol en wij kunnen de aannemer van dit project dan ook alleen maar complimenteren.

Dobbelmanterrein, Nijmegen
De aannemer in Nijmegen heeft goed werk afgeleverd bij het Dobbelmanterrein. In Bottendaal, waar dit terrein gelegen is, al jaren een renovatieproject bezig. Al in 1979 is al besloten dat de verouderde fabriekswijk een nieuwe bestemming moest krijgen. Het bijzondere aan dit project is dat de buurtbewoners een grote invloed hebben gehad over de plannen en zijn actief betrokken bij het besluitvormingsproces. In 1999 is het oude fabrieksgebouw gesloopt, waarna in 2001 een prijsvraag is uitgezet voor een nieuwe bestemming van het terrein. De winnende aannemer heeft in het ontwerp ook weer de mening van de inwoners van de wijk meegenomen, door het samenstellen van een ontwerpteam van 8 personen. Deze mochten bepalen waar en hoe de gebouwen geplaatst werden. Dit is in uniek in een gemeentelijke setting, waar normaal gesproken de invloed van burgers niet zo ver reikt. Het heeft ervoor gezorgd dat de inwoners positiever zijn over het project en het met open armen hebben ontvangen.

Aannemer Nijmegen
Gaat u beginnen aan een herbestemmingsproject in Nijmegen? Neem dan eens contact met ons op via 024-7999075. Ook voor andere klussen met betrekking tot nieuwbouw, aanbouw, verbouwingen en renovaties bent u bij ons aan het juiste adres.
Over de auteur

Esmee de Ruijter

-


Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMeest bekeken - Alle categorieŽn