Alle categorieŽn


Paginas

Op staande voet ontslagen

Wanneer u op staande voet ontslagen wordt, betekent dit dat de arbeidsovereenkomst per direct afgelopen is. Dit heeft over het algemeen een enorme impact op iemands leven. Daarom kan men niet zomaar op staande voet ontslagen worden. Hier zijn een aantal voorwaarden voor.

Dringende reden

Een werkgever heeft alleen het recht om een medewerker op staande voet te ontslaan wanneer hier een belangrijke aanleiding voor is. Denk aan diefstal, schending van de geheimhoudingsplicht of het lastigvallen van collega’s. Dit is een vrij subjectief punt waarin verschillende factoren mee worden gewogen. Zo is tijd dat iemand al in dienst is en het functioneren in deze periode ook van belang. Uiteindelijk is het aan de werkgever om te bepalen wanneer iemands gedragingen echt niet langer geaccepteerd kunnen worden. Zaken als het niet behalen van de doelen van de werkgever of zo nu en dan te laat komen zijn over het algemeen geen geldige dringende redenen.

Snel handelen

Snel handelen door de werkgever is een andere voorwaarde om iemand op staande voet te kunnen ontslaan. Wanneer er sprake is van een dringende reden zoals hierboven beschreven, moet het ontslag ook meteen worden aangekondigd. Extra onderzoek om vermoedens te bevestigen is uiteraard in sommige gevallen wel nodig, maar ook dit moet zo snel mogelijk uitgevoerd worden.

Openheid

Als laatste voorwaarde geldt dat de werkgever bij het mededelen van het ontslag meteen moet vermelden wat de reden hiervoor is. Over het algemeen wordt een ontslag op staande voet eerst mondeling aangekondigd en later bevestigd met een ontslagbrief. Voor deze brief geldt dat meteen alle aanleidingen voor het ontslag moeten worden genoemd, er kunnen hier niet later nog extra redenen aan worden toegevoegd.

Heeft u hulp nodig van een arbeidsrecht advocaat? Voor alle problemen en vragen rondom arbeidsrecht in Deventer of die regio bent u bij ons aan het juiste adres.
Over de auteur

Manon van den Berg

Heeft u in Deventer of omstreken een arbeidsrecht specialist nodig om een (dreigend) conflict op te lossen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.


Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMeest bekeken - Alle categorieŽn