Alle categorieŽn


Paginas

Groei in de bouwsector

Rijtjeshuizen aanleggen, epoxy gietvloer erin of alleen een nieuw dak? De afgelopen jaren kon het allemaal. De bouwsector heeft namelijk sinds 2008 zijn hoogste omzetgroei meegemaakt. In 2014 heeft de bouwsector een groei van 2% gehad maar in 2015 is het recordaantal (sinds 2008), hier is de totaal omzet met 5% gestegen. 

Fors aantal nieuwbouwwoningen

We zijn al een tijdje uit de economische crisis maar deze is nog steeds beetje bij beetje aan het herstellen. In 2014 voorspelde de EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) een stijging van 17% in de productie van nieuwbouwwoningen. Volgens velen was dit niet haalbaar en te optimistisch. Daarom hebben ze de verwachte stijging iets lager ingeschat, namelijk naar 11%. Niks is minder waar want in 2015 heeft de bouwsector een stijging mogen meemaken van 24%, wat staat voor plusminus 9,3 miljard euro. Na deze recente cijfers heeft het EIB dit keer wel voet bij stand gehouden en de schatting voor 2016 op een stijging van 14% gezet.

De reden voor deze flinke stijging?

Natuurlijk heeft de groei te maken met meerdere factoren, maar de lage hypotheekrente heeft zeker meegespeeld. De hypotheekrente is namelijk in de afgelopen jaren bijna gehalveerd. In de loop van 2015 stond deze nog op 2,5%. Dit betekend dat de woonlasten aanzienlijk minder worden. Zo zijn er in 2015 50.000 nieuwe woningen gemaakt en men verwacht dat het aantal in 2016 tot 60.000 zou stijgen. Voor 2008 (voor de crisis) was het gemiddelde rond de 80.000 per jaar.

Kritisch

In de tweede helft van 2015 ging het iets minder rooskleurig dan de eerste maanden, maar vooralsnog is er door de bouwsector een super prestatie neergezet. Meneer Rietdijk van de aannemersvereniging NVB is echter wat minder optimistisch. Hij vertrouwt het zaakje niet en vind dat er meer gepresteerd moest worden aangezien de rente enorm gezakt is en het consumentenvertrouwen hoog is.Een ding is zeker, er zit weer een positieve groei in de bouwsector. En op dit moment zijn er een hoop mensen hard aan het werk om het oude niveau te halen van voor de crisis.
Over de auteur

Histers

CMI legt kwalitatieve vloeren zoals epoxy, en PU gietvloeren. 


Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMeest bekeken - Alle categorieŽn