Alle categorieŽn


Paginas

Zelf ketel ontluchten en bijvullen

Het ontluchten en bijvullen van de cv ketel is een van de meest voorkomende problemen, is onze ervaring. Wij worden hier vaak voor gebeld. Uiteraard helpen we u graag, maar dit is een klus die u ook zelf kunt doen. Daarom leggen we u graag uit hoe dat moet. Dat scheelt u weer in de kosten! Mocht u zelf geen zin hebben om dit te leren, dan helpt onze CV monteur uit Gouda u graag uit de brand!

Zelf ontluchten

Wanneer u zelf de ketel gaat ontluchten, moet u de ketel 10 minuten vol aan zetten. Op die manier verzamelt alle lucht zich bij de ventielen. Zet de thermostaat vervolgens uit of zo laag mogelijk. Draai de kraan van de radiator dicht. Begin bij de radiator die zich op het laagste punt in huis bevindt en draai het ventiel open totdat alle lucht is ontsnapt. Het is handig om een doekje bij de hand te houden, zodat er geen vies leidingwater ontsnapt uit het ventiel. Werk langzaam omhoog totdat u bij de hoogste radiator bent. Draai daarna alle kranen weer open en zet de thermostaat op de goede temperatuur! Controleer daarna even de waterdruk. Deze kan gedaald zijn namelijk. Staat deze tussen de 1.5 en 2 bar dan zit u goed. Volg anders de stappen hieronder!

Zelf bijvullen

Zet de ketel zo laag mogelijk, totdat de ketel 40 graden aangeeft. Anders kunnen de leidingen barsten. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan en vul deze tot de slang helemaal vol zit. Zo komt er geen extra lucht in de leidingen. Zoek de vulkraan en draai daar de dop van af. Sluit de vulslang aan op de vulkraan. Open eerst de waterkraan en daarna de vulkraan! Nu wordt de ketel bijgevuld. Als de druk bijna op 2 bar staat is de ketel vol. Sluit de vulkraan en daarna de waterkraan en koppel de slang los.

Nu weet u hoe u zelf de ketel moet bijvullen en ontluchten! Het proces is een beetje een vicieuze cirkel, want met ontluchten verdwijnt er altijd wat druk van de ketel en bij het bijvullen komt er altijd een beetje lucht bij. Maar meestal is het verstandig om eerst te ontluchten en dan bij te vullen. Door uw ketel goed ontlucht en op druk te houden voorkomt u vervelend getik in de leidingen en verspilt u minder energie! 
Over de auteur

Wendy de Veer

Wij hebben jarenlange ervaring met cv ketels! 


Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMeest bekeken - Alle categorieŽn