Alle categorieŽn


Paginas

Verschillende sloten

Sloten komen in heel erg veel verschillende soorten en maten. Het is voor de gemiddelde huizenbezitter niet duidelijk welk slot nou het meest veilig is. Daarom zal ik hieronder een kleine uiteenzetting doen. Wilt u een echte slotenmaker langs hebben om even uw sloten na te lopen kan dat natuurlijk ook. Wij zijn slotenmakers in Nijmegen en helpen u daar graag mee!

Welke sloten zijn er

De volgende algemene categorieën kunnen we onderscheiden in de slotenwereld: een insteekslot, oplegslot, klavierslot, espagnolet en meerpuntssluiting. Deze zal ik allemaal kort behandelen.

Een insteekslot is het meest voorkomende slot. Deze zit waarschijnlijk ook in uw voordeur. Deze zijn verkrijgbaar in heel veel verschillende soorten en maten, afhankelijk van uw voorkeur en budget.

Het oplegslot is een minder veilige variant. Daarbij ligt het slotblok op de deur, in plaats van erin. Deze worden vrijwel nooit meer gebruikt maar kunt u nog wel eens terugvinden bij oudere woningen. Ze zijn kwetsbaar aangezien het gehele slot zo van de deur gehaald kan worden met een boor.

Het klavierslot is het oudste slot. De klaviersleutel lijkt op een lange steel met een kwastje aan het einde. Hier zijn maar een aantal varianten van, daarom kunt u met het juiste nummer een nieuwe sleutel bij de schoenmaker halen. Meestal vinden we deze nog op kasten binnenshuis en schuurdeuren. Het moge vanzelf spreken dat deze absoluut niet veilig zijn als voordeur.

De meerpuntssluiting is een slot dat met verschillende sluitpunten werkt. Meestal met drie maar soms ook met vijf. Er is geen extra beslag, alles zit in de deur verwerkt en alle sluitpunten werken met een sleutel.

SKG-sloten

Wat is toch dat SKG-keurmerk waar iedereen het over heeft? Deze vraag horen wij vaak. Daarom even een korte uitleg. Het SKG-keurmerk werkt met drie niveaus. Een, twee en drie sterren.  Een ster garandeert dat het 3 minuten standhoudt tegen een inbreker met reguliere instrumenten. Twee sterren garandeert 3 minuten inbraak werend te zijn tegen iemand met zwaar materiaal. Drie sterren garandeert tot vijf minuten inbraak werend te zijn tegen iemand met zwaar gereedschap. Maar dan moeten de scharnieren en deur ook van goed materiaal zijn. Vanzelfsprekend hebben drie sterren sloten de voorkeur, maar zonder fatsoenlijk beslag en deur heeft dit weinig zin! 
Over de auteur

Wendy de Veer

Dankzij een goed oog voor beveiliging en een actieve interesse in de slotenmakerswereld, zijn wij altijd op de hoogte van de laatste snufjes! 


Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMeest bekeken - Alle categorieŽn