Alle categorieŽn


Paginas

Neelie Kroes wil een digitaler onderwijs

Ondanks dat er in Nederland een aantal iPad-scholen zijn gestart kan het onderwijssysteem nog op kritiek rekenen van diverse politici. Scholen zouden de leerlingen niet goed genoeg voorbereiden op het leven in een technologische wereld. Er wordt te weinig aandacht geschonken aan de digitalisering terwijl er nog wel vaardigheden worden aangeleerd ‘die hun ouders nodig hadden’.

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) wil daarom dat het onderwijs flexibeler wordt en meer ruimte biedt voor verscheidenheid van mensen. Op dit moment krijgt ieder dezelfde vaardigheden aangeleerd en kan een leerling met een talent voor technologie zich minder goed ontwikkelen. Volgens de eurocommissaris kan ICT daarom zeer behulpzaam zijn in het onderwijs.

Technologie moet ingezet worden om het onderwijssysteem te veranderen en aan te passen aan de leerlingen. Het traditionele onderwijs probeert leerlingen in hetzelfde systeem te dwingen en houdt geen rekening met andere talenten en leerbehoeften. In Amerika is deze trend ook te zien en worden kinderen zelfs van school gehaald en op een eigen technologische manier opgevoed. 

Tekort aan ICT-personeel 
Behalve een kortdurige typeles om sneller te leren typen wordt er in het onderwijs weinig aan technologie gedaan. Alleen door het onderwijssysteem aan te passen zullen er in de toekomst genoeg arbeidskrachten zijn die het groeiende Europese tekort aan ICT-medewerkers kunnen oplossen, aldus Kroes.  

Eerder maakte de eurocommissaris al bekend dat er op dit moment zo’n 700.000 vacatures binnen deze branche nog niet bezet zijn. Ondanks dat er een crisis heerst, komen er jaarlijks nog veel banen bij in de ICT-sector.
Over de auteur

Wes Pluger

Informatie werd gehaald uit de column die Neelie Kroes wekelijks in het Financiële Dagblad schrijft.


Comments


No comments yet! Be the first:

Your ResponseMeest bekeken - Alle categorieŽn